De dagen worden korter en in de avond is het zichtbaar sneller donker. De herfst is in volle gang. We herkennen de herfst vaak aan de mooie warme kleuren. De bladeren kleuren geel rood en bruin voordat ze van de bomen vallen. Een mooie kleurenpracht wanneer de zon schijnt. Helaas zijn er ook vele dagen grauw en grijs. Toch biedt de herfst veel voor mooie foto’s.
Er zijn veel tips en trucs te vinden op internet. Ik zal proberen enkele te noemen die je wellicht niet zo vaak tegenkomt. En waarvan het uitproberen zeker de moeite waard is.
Witbalans
Een makkelijke tip is spelen met je witbalans. De automatische witbalans van je camera is niet altijd de beste keuze. Wanneer de kleuren in het landschap overwegend grijs zijn kun je wat meer warmte toevoegen door de witbalans bijvoorbeeld op bewolkt te zetten. Wanneer je de mogelijkheid hebt om de kleurtemperatuur handmatig in te stellen kun je genuanceerder te werk gaan. Bijvoorbeeld wanneer je veel warme kleuren in je foto hebt kun je de kleurtemperatuur iets verhogen waardoor de herfstsfeer wordt versterkt. Heb je te maken met meerdere kleuren, zet dan de kleurtemperatuur iets koeler. Het versterkt het contrast in je foto. De kleurtemperatuur wordt weergegeven in Kelvin. Hoe lager het getal hoe warmer de kleuren.
Compositie
De compositie in een herfstfoto kan met al die kleuren rommelig overkomen. Zeker door de vele kleuren midden in een bos. Belangrijk is dan om goed te kijken naar je compositie. Laat vooral weg wat geen waarde heeft in het beeld. Kijk naar lijnen en symmetrie en speel met de compositieregels. Heb je een macrolens, dan kan deze zeer goed van pas komen om detail opnames te maken. Hierdoor wordt de aandacht immers op het onderwerp gericht en kun je een mooie wazige achtergrond krijgen. Dit geeft rust in je foto.
Groot diafragma
De prachtige herfstkleuren laten zich ook lenen om met een groot diafragma te werken. Een groot diafragma is een laag f–getal. Het zorgt voor een prachtig en kleurrijke achtergrond. Een haarscherp onderwerp in je foto met een achtergrond vol kleuren welke in elkaar overvloeien maken je foto’s tot echte herfstfoto’s. Een diafragma rond de f4 geeft al snel het gewenste effect. Houd daarbij rekening met de afstand van je onderwerp tot de achtergrond. Hoe groter deze afstand is hoe sterker het effect van de wazige achtergrond zal zijn.
Polarisatiefilter
Een polarisatie filter wordt gebruikt om reflecties tegen te gaan. Je zou er wellicht niet zo snel aan denken om een polarisatie filter te gebruiken in het bos. Toch kan het de kleuren nog eens versterken als je voorzichtig gebruikt. Te veel verzadiging van je kleuren ligt op de loer. Wanneer je in het bezit bent van een polarisatiefilter is het het proberen waard.
Statief
Als je op pad gaat om herfstfoto’s te maken, neem dan je statief mee. Het licht in het bos kan wel eens te weinig zijn. Sluitertijden van een halve seconde of meer zijn geen uitzondering. Uit de hand fotograferen met zulke sluitertijden is een onmogelijke opgave als je ook nog scherpe foto’s wilt hebben.
Reflectiescherm
Ben je in het bezit van een klein reflectiescherm dan is het aan te bevelen deze mee te nemen. Ze komen vooral van pas wanneer je paddestoelen gaat fotograferen. Je laat het licht reflecteren op de donkere zijde van de paddestoel waardoor de schaduwen wegvallen en je nog meer detail ziet. Een stukje aluminiumfolie of velletje wit papier doet het ook vaak al goed.
De herfst is zo gek nog niet om te fotograferen. Ook wanneer het bewolkt is kun je mooie herfstfoto’s maken. Het zachte licht zorgt ervoor dat de kleuren goed overkomen op de foto en details bewaard blijven. Ben je bang dat het gaat regenen en je camera nat wordt? Neem dan een vuilnis zak mee. Maak daar een opening in ter grootte van je lens opening. Klem de opening met een elastiek om je lens. Zo blijft je camera droog en kun je toch die mooie foto maken.
Veel succes en fotoplezier!
Door Bernard de Mari
Reactie plaatsen
Reacties