Raw of Jpeg, wat moet ik kiezen?

Gepubliceerd op 10 november 2020 om 11:10

Onlangs zijn we weer gestart met een basiscursus fotografie. Super gaaf om mensen te ontmoeten die dezelfde interesse hebben en mooiere foto’s willen maken. Met ruim voldoende afstand van elkaar en mondmaskers was het toch ook wel een beetje wennen. Een kleiner klasje is best heel gezellig. Ons handelsmerk, veel persoonlijke aandacht, hebben we in ieder geval volledig kunnen geven. En aan het enthousiasme van onze deelnemers te zien is dat zeker overgekomen.

 

Tijdens zo’n eerste les komt steevast de vraag over Raw bestanden. In welk bestandsformaat er nu gefotografeerd moet worden, in Jpeg of in Raw. Ik zal proberen enig licht in dit vraagstuk te brengen. Uiteraard blijft de keuze altijd aan jezelf.

 

Wat is Raw

Wanneer je een foto maakt wordt de door de sensor geregistreerde informatie opgeslagen. De camera kan dit doen in verschillende kwaliteiten. De kwaliteit waarmee dit wordt opgeslagen kunnen we kiezen en heeft gevolgen voor de bestandsgrootte van de foto en de mate waarin je camera de foto bewerkt. Een Raw bestand is feitelijk de onbewerkte informatie die je sensor heeft geregistreerd. Je kunt het vergelijken met het vroegere filmrolletje dat nog ontwikkeld moet worden. Het bevat alles wat is waargenomen en resulteert, afhankelijk van je camera en het aantal megapixels, in een relatief groot bestand. Dit Raw bestand heeft weliswaar alle informatie opgeslagen maar heeft nog wel bewerking nodig wanneer je de foto wilt afdrukken of wilt plaatsen op internet. Het filmrolletje moet zogezegd nog ontwikkeld worden. In deze bewerking kun je nog heel veel aanpassen zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit van de opgeslagen beeldinformatie.

 

Jpeg

Een Jpeg bestand is een bestand dat door bijna alle apparaten te lezen is. Je camera kan de opname opslaan in dit bestandsformaat. Het bewerkt als het ware het negatief naar een afdruk. Dit Jpeg bestand kun je dus zonder bewerking direct gebruiken en delen. De grootte van een Jpeg bestand is kleiner dan dat van een Raw bestand. Immers de camera heeft een optimalisatie gedaan en alle overige informatie welke de sensor heeft geregistreerd verwijderd. Daardoor wordt het Jpeg bestand  gecomprimeerd en is het dus kleiner dan een Raw bestand.

Wanneer je tevreden bent met de foto zoals je hem gemaakt hebt is het opslaan in Jpeg een goede optie. Wil je de mogelijkheid om achteraf de foto na te bewerken dan is Raw  de betere keuze. Natuurlijk kun je ook een Jpeg bestand bewerken. Dit gaat echter al snel ten koste van de kwaliteit. Immers het bestand is gecomprimeerd en het aantal pixels is vele malen minder dan in een Raw bestand. Daarom ook de kleinere bestandsgrootte van een Jpeg.

 

De beste kwaliteit

Raw levert de beste kwaliteit maar heeft dus nabewerking nodig. In de meeste fotobewerkingsprogramma’s zit een zogenaamde Raw-converter. Dit maakt de nabewerking van het Raw bestand mogelijk. Zaken als witbalans, belichting, verscherping en kleurverzadiging kun je zeer precies aanpassen. Na de bewerking moet het bestand worden omgezet naar een leesbaar bestand. In de meeste gevallen zal dit Jpeg zijn. Doordat je dit doet nadat jij zelf de bewerking hebt uitgevoerd krijg je dus precies wat je wilt hebben.

 

Maar wat moet je kiezen RAW of JPEG?

Wil je de foto nabewerken om zo de beste kwaliteit te krijgen, kies dan voor RAW. Kies anders voor opslaan in Jpeg. Kun je geen keuze maken en zowel de mogelijkheid behouden om achteraf te kunnen bewerken en ook snel de foto kunnen delen? Dan bieden de huidige camera’s ook de mogelijkheid om zowel in Raw als in Jpeg op te slaan. Dit kun je in het menu van je camera instellen. Kies wat voor jou het beste werkt.

 

Door Bernard de Mari

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.