Een vraag die regelmatig terugkomt in onze basiscursus, welk objectief heb ik nodig? En ons antwoord is iedere keer, zorg eerst dat je goed weet wat je wil fotograferen. Je geld kun je immers maar een keer uitgeven. Naast het feit dat dat laatste wellicht geen rol speelt bij iemand die het geld er voor heeft liggen, proberen we mensen eerst het fotograferen met de standaard lens bij te brengen. De ervaring leert dat men in het begin iets heel leuk vindt om te fotograferen en gaandeweg de interesse verschuift naar een ander onderwerp doordat we tijdens de cursus elkaar enorm inspireren en nieuwe ideeën op doen.
Een standaard objectief dat bij de aankoop bij de camera geleverd wordt voldoet in de meeste gevallen. Vaak is dit een 18-55mm zoom objectief. Prima om een landschap en een portret te kunnen maken, zoals velen graag willen. Wanneer je dingen van veraf echt dichtbij wil halen zal je met dit objectief tegen de beperking van het brandpunt aanlopen. Dichterbij je onderwerp gaan staan is dan de enige mogelijkheid.
We vragen onze cursisten geduld te hebben omdat de keuze in objectieven enorm groot is. En wat in eerste instantie wellicht een goede keus lijkt te zijn kan op een later moment toch niet helemaal bij je wensen passen. Zie je standaard objectief dan ook als een objectief om mee te oefenen. Net zo lang totdat je echt zeker weet welke kant in de fotografie je op wilt.
Wanneer je frequent tegen de grenzen van je objectief aan gaat lopen is het tijd om te kijken wat je dan mist en welke alternatieven er zijn die passen bij hetgeen jij wilt fotograferen. Dat kunnen verschillende redenen zijn. De keuze van het objectief dat je dan nodig hebt hangt helemaal af van wat jij wilt fotograferen. Iemand die graag portretten maakt heeft niets aan een groothoek lens in verband met de vertekening die zo’n lens geeft wanneer je model dichtbij staat. En iemand die graag landschappen fotografeert heeft weer minder aan een telelens.
Een ander punt dat de keuze voor een nieuw objectief kan beïnvloeden is of je steeds van objectief wilt wisselen. De eerste jaren waneer ik op vakantie ging was mijn koffer met fotospullen vaak groter dan de kleding koffer. En dat terwijl ik nog niet eens de helft ervan gebruikte. En ja ik zeulde de hele dag een zware tas met me mee. Gewoon omdat ik nog niet goed wist wat ik wilde fotograferen. Veel bewuster maak ik nu vooraf een keuze en neem alleen dingen mee die ik ga gebruiken. Voor een stedentrip zijn dat een camera en twee lenzen, En natuurlijk de nodige batterijen en geheugenkaartjes. Wil je geen objectief wisselen dan is een tele-zoom objectief (18-200 mm) een mooi alternatief.
Moet je dan kiezen voor een vast brandpunt of voor een zoomlens? Die keuze hangt enigszins samen met wat je wilt fotograferen en of je van objectief wilt wisselen. Met het standaard objectief dat bij de camera geleverd is kun je vrij veel fotograferen en zelfs een prima portret maken op 55 mm. Het haalt het echter niet bij een 85 mm objectief met een vast brandpunt. Deze zal veel meer scherpte bieden omdat het glas in het objectief voor dat brandpunt geoptimaliseerd is. Dit in tegenstelling tot je standaard zoom objectief. Daar moet het glas voor zowel 18 mm als voor 55 mm geslepen worden wat negen van de tien keer een compromis is. Er zijn fotografen die bewust kiezen voor een objectief met een vast brandpunt. (prime lens) Ze zijn vaak lichter en in veel gevallen goedkoper dan een zoomlens met de gelijke lichtsterkte. En er zijn fotografen die bewust kiezen voor een zoomlens met een groot brandpunt bereik. Wat ik al zei, tijdens mijn stedentrips heb ik slechts twee objectieven bij me, een 23 mm f1,2 en een 18-55mm f2.8-4. Maak ik echter een reportage dan heb ik twee zoomlenzen bij me, 24-70 mm f2.8 en een 70-200 mm f2.8. Vooraf maak ik de keuze welke objectieven ik meeneem. Hoe beter je weet wat je wilt fotograferen, hoe makkelijker je die keuze kunt maken.
Natuurlijk is het zo dat je door een ander en vaak duurder objectief niet beter gaat fotograferen. Het verschil zit veel meer in de kwaliteit van de foto en van jou als fotograaf.
Door: Bernard de Mari
Reactie plaatsen
Reacties
top stukje informatie. Hiermee kan menig fotograaf zijn of haar inspiratie ondersteunen. Nogmaals hier heb je iets aan
Heel herkenbaar. Een vraag die ik mij in het begin ook vaak heb gesteld. Prima uitleg waar menig fotograaf zijn voordeel mee kan doen.